De weg van Laura

De weg van Laura

De weg van Laura

Laura laat zich niet in een hokje duwen, volgt het liefst haar intuïtie en is wars van protocollen en moeten. Na de havo kiest ze voor de opleiding tot goudsmid, de combinatie van techniek en creativiteit. Laura blijkt talent te hebben en is 21 wanneer ze haar diploma krijgt.

Ze gaat aan de slag bij een goudsmid, juwelier en gieterij, maar voelt zich nergens op haar plek. “Ik wist tijdens mijn opleiding al dat ik mijn eigen weg wilde gaan”, vertelt ze. Maar dan wordt Laura ernstig ziek en stort ze letterlijk in. Wat volgt is een lange weg van artsen, ziekenhuizen, medicijnen en therapieën, maar een diagnose blijft uit.

Turbulent leven

Wel wordt ze verliefd op Erik met wie ze later ook trouwt. “Ik weet nog dat ik zei dat hij maar beter een ander meisje kon zoeken. Ik droeg een enorme rugzak waarmee ik hem niet wilde belasten. Mijn leven was op dat moment heel heftig en turbulent. Maar hij ging niet weg, hij zorgde voor mij.”

Pas jaren later vindt Laura de oplossing in de alternatieve zorg. Samen met haar man verhuist ze naar Doesburg met in de achtertuin ruimte voor een atelier. Enthousiast en vol nieuwe energie begint ze in 2012 eindelijk haar eigen bedrijf. Al snel volgt de eerste grote opdracht voor spelden.com.

“Of ik 1700 spelden kon maken voor de Utrechtse politie”, lacht Laura. “We zaten nog middenin de verbouwing, maar ik zei ja.” Halsoverkop laat ze een werkbank maken en schakelt een aantal oud-klasgenoten in. “Als een gek heb ik alles geregeld waarna we ons een week lang te pletter hebben gewerkt.”

Ondernemer en moeder

Het wordt de doorbraak voor haar bedrijf, waarmee ze een lange, ellendige periode afsluit. “Wat geweest is, is geweest, dat komt niet meer terug. Ik voelde gewoon dat alles klopte, het liep ook meteen als een trein. Vanaf toen had ik het vertrouwen. Ik weet wat ik mensen te bieden heb.”

Duizenden spelden, pins en broches hebben inmiddels hun weg gevonden naar evenzoveel medewerkers van bedrijven om blijvend stil te staan bij een jubileum of andere mijlpaal. En behalve succesvol ondernemer is Laura ook nog moeder van dochter Liva en zoon Evin. Het maken van sieraden ziet ze als puur plezier.

“Achter mijn werkbank ben ik totaal zen, daar laad ik echt van op. Als ik mezelf zou moeten tekenen, teken ik een grote elf met een gigantische stadionlamp die haar licht schijnt op een grote dennenboom met diamanten in zijn takken en eromheen komen spelden als bloemen uit de grond.”

Laura achter de werkbank

Laat een reactie achter