Hoe het begon: Spelden voorbij de horizon….

Hoe het begon: Spelden voorbij de horizon….

Spelden voorbij de horizon

Ze waren nog in geen velden of wegen te bekennen. In de keuken van mijn minihuisje smeedde ik mijn eerste werk. Het was er ieniemienie klein en alles bovenop elkaar gepakt. Met de fotoboeken op schoot konden klanten aangeven wat zij mooi vonden. Ondertussen luisterde ik naar hun verhaal en daaruit volgde de inspiratie voor een sieraad op maat.

Dat maatwerk ging altijd goed. De vertaalslag om de “sfeer van de persoon” te vangen in het sieraad bleek iets te zijn dat ik van nature had meegekregen. Maar omdat het zo persoonlijk was kwam ik qua uren bij lange na niet uit. Daarnaast was ik iets te perfectionistisch en dan duurt het heel lang voordat je een sieraad naar jouw maatstaven goed hebt afgewerkt.Spelden waren dus nog heel ver weg, zelfs niet te zien, voorbij de horizon.

Nederlandse Ontwerp Wedstrijd

Ook had ik een collectie met allemaal sieraden waarvan ik dacht: dit is mooi voor zo’n persoon om te dragen en dat is mooi voor dat type persoon. Wat natuurlijk miste in die collectie was mijn eigen inbreng en stijl. Dus ik schreef me in op de lokale kerstmarkt en deed alles met 40 en 60 procent korting weg. En dat liep super. Ik maakte daardoor niet echt winst maar ik had in ieder geval weer geld zodat ik nieuw werk kon maken. En dat deed ik. Ik maakte het sieraad waarmee ik meedeed aan de Nederlandse Ontwerpwedstrijd en kwam bij de 15 beste goudsmeden van Nederland terecht. Superleuk en het leverde mij de nodige PR op.

Opnieuw leren

In diezelfde tijd ging ik naar de opleiding in Florence, Italië om goed te leren edelsteenzetten en ging ik in de leer bij een glaskunstenares om goed te leren glaskralen te maken. Dat was een leuke wisselwerking want betalen kon ik dat niet. Dus hebben we wederzijds afgesproken dat ik haar glaskunst zou omtoveren tot sieraden met een mooie, luxe uitstraling zodat ze die kon verkopen en dat zij mij daarvoor in ruil les zou geven in het glasblazen en –draaien. Was echt een superleuke tijd. Ik leerde emailleren en ondertussen draaide ik een bijbaantje bij de Bijenkorf en organiseerde ik een ambachtsbeurs met groot succes. Er was een hoop geleerd en ik ontdekte een boel talent wat natuurlijk bijdroeg aan zelfvertrouwen en het idee dat er altijd een oplossing is als je buiten de bekende box denkt en je technisch kennis van zaken hebt.

De eerste spelden

En toen kwam er een aanvraag voor 40 spelden van een lokaal bedrijf. Ik rekenen en vooral bedenken hoe ik als goudsmid kon beginnen aan seriewerk. Want ik had de overtuiging dat in serie werken niets kon zijn. Het zou geestdodend werk zijn en zeker in onedel materiaal….. Nee, nee, nee dat had ik niet geleerd op school. Daar krijg je de overtuiging mee dat het werken in grotere oplages commercieel (heel fout) en saai is en je creativiteit niet ondersteunt. Het allerleukste is om maatwerk, unieke enkele stuks voor speciale mensen en gelegenheden te creëren. Daarnaast was ik er zelf niet zeker van of dat ik goed genoeg kon rekenen en inderdaad zakelijk genoeg zou kunnen zijn als gevoelsvrouw die ik ben.

Toch maar doen

Maar goed ik begon aan de opdracht ook al was ik er niet over uit dat dit iets voor mij zou zijn. En ik was eigenlijk verbaasd hoe goed dit voor mij werkte. Financieel was het meer in verhouding, het werkt rustgevend om in serie te werken en ik ontdekte mijn missie: de juiste energie in het metaal stoppen en daardoor de mensen die de spelden ontvangen een goed gevoel te geven. Zij voelen zich gewaardeerd, krijgen erkenning, er ontstaat saamhorigheid en de positiviteit vermenigvuldigd zich. Deze gedachte heb ik uitgewerkt in een animatiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Ud7edoB1wfM&t=2s

Spelden.com

Toen kwam de volgende stap. Het maken van een website naast de bestaande website van Marjolin. Tot mijn allergrootste verbazing is er geen enkele goudsmid in Nederland geweest die ooit heeft bedacht om een website te maken rondom het maken van spelden en pins. Ik was perplex maar kocht direct de benodigde domeinnamen en een 2e bedrijf was geboren.

1700 spelden

Ondertussen zijn wij verhuisd naar Doesburg en dat bleek een betere plek qua klandizie voor mij. We waren net verhuisd en toen kwam er een supergrote opdracht voor de politie van 1700 spelden. Mijn atelier was nog helemaal niet klaar en ik wist eigenlijk niet waar ik ja tegen had gezegd. Met spoed heb ik de werkbank laten maken en op het kale beton van mijn nog nieuw te realiseren atelier neergezet. Samenwerking gevraagd van een oud klasgenoot en zo is er gebuffeld. Maar het resultaat was fantastisch! Vanaf toen is het concept voor spelden.com door ontwikkeld, heb ik hulp ingeschakeld bij de zaken waar ik minder goed in ben en is spelden.com voor mij niet meer weg te denken.  Ik wordt blij van spelden!

Helemaal enthousiast

Wil jij ook blij worden van mijn spelden? Neem dan contact op zodat ik je enthousiast kan vertellen wat de mogelijkheden zijn en hoe we samen de spelden gaan creëren die bij jullie passen. Zodat jullie een mooie uitreiking kunnen organiseren waarbij de reden om de speld uit te reiken gevat is in het metaal van de speld en de ontvangers die positiviteit kunnen ervaren. Want dat is waar ik het voor doe: mensen een goed gevoel geven!

Laat een reactie achter